Elämää, ei sen enempää...

Höpinöitä elämästä ja arjen pikku asioista

lauantai 11. maaliskuuta 2017

Hyvää naistenpäivää!

Naistenpäivää vietetään vuosittain 8.3. Silloin juhlistetaan naisten sosiaalisia, poliittisia ja taloudellisia saavutuksia ja nostetaan esille asiayhteyksiä, missä parannusta tarvitaan.
1800-1900-lukujen vaiheessa naistenoikeuksissa on tapahtunut suuria asioita. Itsenäisyys on lisäntynyt, kuten myös päätäntävalta omasta elämästään ja omaisuudestaan.
1864 25 vuotta täyttäneen naimattoman naisen täysivaltaisuus varmistettiin lailla, mutta naimisissa oleva nainen, oli miehensä holhouksen alainen. Naiset saivat päättää itse avioliitostaan.
1870 Mahdollisuus ylioppilaaksikirjoittamiselle ja yliopisto-opinnoille avautuu Suomessa.
1868 Avioehtouudistus. Naiselle oikeus erottaa omaisuus miehen omaisuudesta
 1930 Mies ei enää edustanut vaimoaan, vaan vaimo oli itsenäinen toimija
Miina Sillanpää 1866- 1952 ja Minna Canth 1844-1897
Tasa-arvon ja naisten aseman edistäjät, Minna Canth kirjallisuutensa ja Miina Sillanpää kansanedustajauransa kautta. Miina Sillanpää oli maan ensimmäisiä naiskansanedustajia ja ensimmäinen naisministeri, kun naisille annettiin äänioikeus ja mahdollisuus asettua ehdolle. Sillanpää oli keskeinen vaikuttaja, kun ensikotitoimintaa perustettiin. Canthin työmiehen vaimo on hyvä esimerkki siitä, kuinka miehen valta avioliitossa on vielä 1880-luvun lopulla ollut totisinta totta, jos omaisuutta ei ole erotettu.
Paljon on naisen asemassa tapahtunut edistystä, miehellä ja naisella on käytännössä samat oikeudet. Viime vuosina on puhuttu siitä onko naisen ja miehen euro samansuuruinen, ovatko perheelliset naiset ja miehet samassa asemassa työnhaussa tai työpaikoissa. Onko epätasa-arvoista, että vain miehiä vaaditaan käymään armeija, olisiko tasa-arvoista, että myös naisilla olisi asevelvollisuus? Nykyään miehillä on oikeus jäädä isyysvapaalle, kotiin lapsen kanssa ja yhteiskunta tukee sitä rahallisesti, ja sitä monesti jopa odotetaan.
Onko ylipäätään nainen ja mies ikinä tasa-arvoisessa asemassa? Tai mikä ideaalein tilanne, että voidaan puhua, että nainen ja mies ovat täysin tasa-arvoisessa asemassa. Fyysiset ominaisuudet, kuten mahdollisuus synnyttää pois lukien (kun kaikki naisetkaan eivät ole). En koe olevani oikea feministi, mutta mielestäni se, että kaikkia kohdeltaisiin oikeudenmukaisesti on tärkeintä. 

Juuri luin trendi-lehdestä artikkelin naiset, jotka muuttavat Suomea.  Heräsin ajattelemaan asiaa, joka itseäni on pohdituttanut ja ärsytyttänyt. Tietyissä asiayhteyksissä tytöttely (tai tätittely) ja se, kuinka naisia ei aina oteta vakavasti, jos he ovat johtotehtävissä tai työskentelevät muissa miesvaltaisissa ammateissa. Siiis mitäää!
Näihin ajatuksiin, ollaan silti iloisia siitä mitä on jo saavutettu. Hyvää naistenpäivää! 

1 kommentti:

  1. Ihanaa, että naiseutta saa juhlia. <3 Myöhäiset naistenpäivät <3

    VastaaPoista