Elämää, ei sen enempää...

Höpinöitä elämästä ja arjen pikku asioista

perjantai 13. maaliskuuta 2015

Teatteri sävähdyttää

Heippa!

Eilen meillä taas oli Kätketty kuningatar -näytelmän harjoitukset Jyväskylän vanhalla juomatehtaalla. Itselläni harjoitukset eivät menneet aivan putkeen. Muistiinpanoni ja siellä olevat vuorosanat olivat jossain... En löytänyt niitä ennen harjoituksiin lähtöä. Yritä siinä sitten muistaa miten se kohtaus menee kun ei ole tukimuistiinopanoja mukana. Ei voinut edes ennen näyttämölle menoa lukea niitä ja palautella mieleen kohtauksen kulkua. Oli sellainen nyhjäisenkö tyhjästä olo!

Vaikka näyttelijälle on hyvä jos pystyy improvisoimaan ja sietämään epävarmuutta. Mutta ensin täytyy olla tietoinen siitä mitä on tekemässä. Putoukset yms. ovat mielestäni asia erikseen, koska niissä tavoite ei ole yhtenäisen, eheän kokonaisuuden tekeminen. Sketsit on harjoiteltu etukäteen.

Ensi-iltaan on enää reilu kaksi viikkoa ja tuntuu niin keskeneräiseltä. Roolihahmoni puvustaminen on puolitiessään. Hänellä on vain kengät ja hame... Mutta kaikki järjestyy. Vielä on kolmet harjoitukset jäljellä. Näiden harjoitusten jälkeen vain tuntui että mistään ei tule mitään. Kaikilla muilla on jo roolivaatteet ja tietää miten pitää tukkaa ja meikki ja.... Mutta minä tunnun roolihahmoni kanssa niin keskeneräiseltä. Vaikka olen näytellyt jo seitsemän vuotta, ei aina välty kyyneliltä ja ahdistukselta. Mutta se kuitenkin esitysten alkaessa antaa paljon enemmän kuin ottaa. Se tunne kun pääsee lavalle ja esiintymään. Se on kuin siinä olisi ekstaasissa tai jonkin korkeamman voiman keskellä.

Kätketty kuningatar on näytelmä nuoresta Ester-tytöstä, joka on köyhä, mutta hänestä tulee koko Persian kuningatar. Kuningas järjestää koko Persian kansalle suure pidot ja kuningatar vasti järjesttää naisile omat pidot. Kuningas pyytää Vatia luokseen, mutta vasti ei tullut. Kuningatar erotetaan ja kuningas käskee palvelijoidensa etsiä kansan keskuudesta nuoria kauniita neitoja. He saavat kauneudenhoitoa vuoden ja sen jälkeen kuningas valitsee heistä kuningattaren. Myös Ester on tuossa joukossa. Hänet valitaan Persin uudeksi kuningattareksi. Myös Esterin kasvatti-isä pestautuu hovin palvelukseen. Hän paljastaa murhahankkeen kuninkaan tappamiseksi. Hovissa on myös Haman niminen mies joka haalii valtaa ja haluaa tappaa kaikki juutalaiset kostaakseen sukunsa puolesta. Hamanin vaimo Seres on Hmanin takana oleva vaikuttaja, neuvonantaja ja ideoiden istuttaja. Mutta Ester pystyy pysäyttämään kansakuntansa tuhon, koska kuningas on hänelle suosiollinen. Tässä juoni lyhykäisyydessään.
2 kommenttia:

  1. moi, mulla ois haaste sulle mun blogissa! http://mmiraeveliiina.blogspot.fi/2015/03/haaste.html

    VastaaPoista