Elämää, ei sen enempää...

Höpinöitä elämästä ja arjen pikku asioista

perjantai 20. maaliskuuta 2015

Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää!!!

Eilen oli Minna Canthin ja tasa-arvon päivä...!!!

Kuka oli Minna Canth ja mitä hän teki?
  • Kirjailija, jonka kirjat kertoivat realistisesti hänen aikansa yhteiskunnasta ja sen epäkohdista
  • Näytelmäkirjailija
  • Nuorsuomalainen, joka välitti eurooppalaisia aatteita suomeen
  • Hän on vaikuttanut Kuopiossa ja Jyväskylässä, mutta on syntynyt Tampereella
  • Suomenkielisen koulutuksen uranuurtaja
Itseäni kiinnostaa se mitä hän teki Jyväskylässä! Koska itse opiskelen täällä ja olen nähnyt Minna Canthin patsaan keskustassa. Minna Canth halusi tulla Jyväskylään opiskelemaan vanhempien vastustuksesta huolimatta. Täällä alkoikin kansakoulunopettajaseminaari, jonne Minnakin tuli opiskelemaan. Koulu jäi kuitenkin kesken, hänen mentyä naimisiin. Hän pääsi kuitenkin miehensä kautta sanomalehtityöhön ja julkaisi novelleja ja kannanottoja. Miehen kuoltua -Minnan odottessa seitsemättä lastaan- tämä palasi takaisin kuopioon. Canth oli saanut silloin valmiiksi ensimmäisen näytelmänsä Murtovarkaus. Kuopiossa Minnalla oli oma salonki jossa kirjoittaa.


(Hän siis syntyi Tampereella, josta perhe muutti kuopion. Minna kävi opiskelemassa Jyväskylässä ja muutti takaisin Kuopioon.)

Minna Canth otti kantaa erityisesti naisten tasa-arvoon ja koulutukseen. Hän halusi naisille ja tytöille samat mahdollisuudet kouluttautua ja työskennellä kuin mitä miehillä oli. Naisilla ei hänen aikanaan ollut oikeutta itsenäiseen elämään. Jos ei päässyt kätilöopistoon tai Jyväsklän seminaariin opiskelemaan joutui piiaksi ja suvun elätettäväksi. Tai naimisiin miehen määräysvallan alle. Hän olikin mukana perustamassa kouluja, niiden johtokunnissa, hankkimassa rahoitusta...

Kirjallisten tyylisuuntien ohessa Canthia kiinnosti naisten ja työläisten asema, raittiusliike, kansanvalistus, yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja koulutus. Nämä teemat näkyvät myös hänen kirjoittamassaan kirjallisuudessa. Esimerkiksi työmiehen vaimo on kertomus Johannasta, joka joutuu vaimoksi Ristolle, joka juotottelee kaikki Johannan ansaitsemat rahat. Kirja ottaa kantaa naisten itsenäisyyteen ja  rahan käyttöön. Miehellä oli avioliitossa ylivalta. Tämä sai päättää vaimon omaisuudesta ja rahan käytöstä.

Minna Canthin ajoista on onneksi menty paljon eteenpäin. Nainen on oikeutettu käyttämään omat rahansa miten haluaa, naiset saavat opiskella ja työskennellä.

Naisten ei tarvitse olla enää kuten Johanna tai Anna-Liisa, joka oli synnyttänyt lapsen nuoruuden rakastajalleen ja tappanut lapsen. Hän oli menossa naimisiin toisen miehen kanssa, mutta totuuden tultua ilmi (kertoi itse, koska lapsen isä tuli vaatimaan häntä vihille, uhaten paljastaa kaiken)  hän kärsi mieluummin rangaistuksen kuin menee vihille miehen kanssa josta ei välitä. Syyllisyys jäi hänen harteilleen, lapsen isälle Mikolle ei tapauksesta tullut mitään.


 Kuvahaun tulos haulle minna canth anna liisa

http://www.minnacanth.kuopio.fi/canth/
http://oppiminen.yle.fi/juhlapaivat/minna-canthin-paiva-tasa-arvon-paiva-193

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti