Vegaanihaaste on täällä taas! Joka tammikuu ajaudun tähän ristiriitaan itseni kanssa. Kun haluan kokeilla, mutta sitten tulee ahdistus: en osaa, en tiedä, pystynkö... Tänä vuonna olen kuitenkin ottanut askeleen oikeaan suuntaan. Pyysin koululta tammikuun ajaksi itselleni vegaanisen ruuan, olen kokannut sitä itse ja pyrkinyt että en salli itselleni poikkeuksia arkena, vain viikonloppuisin. Olen yleensä vanhempieni luona viettämässä viikonloppua, joten en voi olettaa, että he pitäisivät minulle tarjolla täysin vegaanista ruokaa ja vielä monia eri vaihtoehtoja.
Viime viikolla olin vegaanihaasteen järjestämällä luennolla Jyväskylässä. Luennolla kerrottiin omia kokemuksia vegaanisuudesta ja siihen liittyvistä sosiaalisista paineista. Kuinka vaikeaa saattaa olla sen kertominen, että en syö lihaa, enkä ruokia, joissa on eläinperäisiä tuotteita. Kuitenkin niin että ei loukkaa toista, mutta kuitenkin niin että elää omien arvojensa mukaisesti. Itse olen huomannut, että ei ehkä tule kerrottua asiasta niille joiden pöydässä syön, mutta toisaalta se ei ole itselleni ongelma. Enemmän huomaan sen, että vaikeampaa on asettaa itselleen ne rajat oman syömisensä kanssa. Kun julkisesti syö vegaaniruokaa, niin tuleeko kotona yksin sorruttua useammin. Olen tämänvuotisen ja aikeáisempien haasteiden aikana todennut, että täyttä vegaania minusta ei ehkä tule, mutta voisin kokeilla semivegetarista tai pescovegetaristista ruokavaliota. Semivegetaristi ei käytä punaista lihaa, mutta kalaa ja kanaa. Pescovegetaristi taas syö kalaa, mutta ei mitään lihaa.
Luennolla kerrottin myös vegaanisen ruokavalion koostamisesta. Palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä pitäisi syödä 5 annosta päivässä, viljavalmisteita 6 annosta päivässä, juureksia, vihanneksia ja sieniä 4 annosta, marjoja ja hedelmiä 2 annosta ja kasvirasvoja 2 annosta. Monet annoksista ovat vähintään, joten enemmänkin on suositeltavaa syödä. Lisäksi vegaaneille suositellaan erilaisia ravintolisiä, kuten b12-vitamiinia ja d-vitamiinia.
Itseäni tämä auttoi hahmottamaan, mitä on hyvä vegaaninen ruokavalio. Seitanille, kun keksittäisiin useampi vaihtoehto... Koko elämäni kun olen ollut sekasyöjä, burgerista -jonka välissä on lihapihvi- luopuminen on melkein kaikista vaikeinta. Ja Fazerin sinistä ei voita mikään.
Olen joutunut perustelemaan eräälle kaverilleni sitä, miksi vegaaninen ruokavalio on hyvä vaihtoehto ja että se on terveellistä, eikä pelkästään rehuja. Kasvissyönnillä on paljon hyviä terveysvaikutuksia. Esimerkiksi painoindeksi on matalampi ja sydän- ja verisuonisairauksia ei juuri ole kasvissyöjillä, kolestroli on matalampi.Ja ajattele ystävä hyvä niitä eläimiä. Itsekkäästi aion kuitenkin jatkaa ainakin tietyllä tasolla eläinperäisen ruuan syöntiä. Punaisenn lihan voisi pääsääntöisesti korvata vain tietyllä metsästetyllä riistalla.
Nyt oli tiivistetty tietopaketti höystettynä omilla ajatuksillani. Mukavaa Tammikuuta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti