Elämää, ei sen enempää...

Höpinöitä elämästä ja arjen pikku asioista

torstai 7. tammikuuta 2016

Vegaanihaaste

Heippa!

Uusi vuosi on polkaistu käyntiin, mutta pieniä käynnistymishaasteita on. Olen ajatellut haastaa itseni (joo, vaikka en lupaa mitään) parillakin tavalla. Ensinäkin vähentää sokeria, eli käytännössä yritän parhaani mukaan vältellä kaikkea hyvää. Toiseksi haasteeksi olen valinnut vegaanihaasteen 2016. Tuossa on linkki haasteen facebook-tapahtumaan.

Vegaanihaasteesta haluankin puhua enemmän. En puolusta kiihkeästi eläinten oikeuksia, eikä se ole nytkään  ainoa tai ratkaisevin syy siihen miksi haasteeseen olen lähtenyt mukaan. Ensisijaisesti olen lähtenyt haasteeseen terveydellisistä syistä, mutta osittain sillä asenteella että ei siitä ole mitään haittaa luonnolle tai eläinkunnalle, päinvastoin. Terveydelliset syyt liittyy ensisijaisesti painonhallintaan, mutta myös siihen että pelkään, jos sairastun 2-tyypin diabeettekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin. Tässä yhdistyy siis nämä kaksi haastetta, ei sokeria ja eläinperäistä rasvaa. Alla olevassa linkissä on perusteltu kasvisruokavalion eettiseltä, ekologiselta ja terveydelliseltä kannalta, jos mietityttää, miksi joku syö vain kasvisruokaa.
Miksi kasvisruokaa?

Itselleni tämä ei tule olemaan helppoa, vaikka yllä puhuinkin siitä miten oletan hyötyväni tästä. Tämä on minulle todellakin haaste. Tietoni vegaanisesta ruokavaliosta ovat erittäin hataralla pohjalla. Joo ei eläinkunnan tuotteita, mikä tarkoittaa että ei maitoa, kananmunia, kanaa. Joudun miettimään, mitä minä saan syödä! Tuntuu vaikealta tarttua linsseihin, soijarouheeseen tai mihinkään vegehienouteen, kun ei ole ikinä niillä mitään tehnyt. Millä voin korvata kananmunat kakussa tai mitä karkkia voisin syödä, jos söisin karkkia. Niin  monia kysymyksiä! Onneksi vegaanihaasteella on reseptisivut, jossa kerrotaan mitä voin niistä linsseistä tehdä. Ja netin ihmeellinen maailmahan on täynnä reseptejä. Kun vain ottaisi selvää ja tarttuisi tuumasta toimeen.

Tässä vegaanihaasteessa riittää haastetta tietämättömälle sekasyöjälle. Tartun tähän kuitenkin innolla, toivoen tästä jäävän edes jotakin käteen, vaikka en täysin vegaaniksi tämän jälkeen jäisikään. 

Jos haluat osallistua vegaanihaasteeseen löydät linkin täältä. 
Saat sitä kautta siis uutiskirjeen sähköpostiin ja valita tuutorin, jolta kysellä neuvoa.

3 kommenttia:

  1. Jos et vielä tiennyt, kananmunan voi monesti korvata mieluisan makuisella piltillä. Tai esim. pullissa jättää kokonaan pois, jolloin voitelu tapahtuu vedellä. Huippua, että olet ottanut osaa vegaanihaasteeseen!

    VastaaPoista
  2. Itseasiassa en tiennyt. Kuten sanoin olen aivan ummikko vielä. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Itseasiassa en tiennyt. Kuten sanoin olen aivan ummikko vielä. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista