Elämää, ei sen enempää...

Höpinöitä elämästä ja arjen pikku asioista

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Erilaisuus

Mitä on erilaisuus?

Kun katotte ympärillenne siellä missä te olette nyt tai siellä missä on muita ihmisiä lisäksesi, mitä näät? Ihmisiä, joista kaikki näyttää erilaiselta, kukaan ei näytä samalta kun toinen, kukaan ei oo luonteeltaan täysin samanlainen kun toinen. Olemme siis erilaisia.

Miten erilaisuus sitten voi näkyä ja mitä ennakkoluuoja erilaisuus herättää? Monesti kuulee sanottavan että haluaa olla erilainen, ei halua olla massaa. Mutta siltikin on niitä ihmisiä jotka ei hyväksy erilaisuutta. Se on jännä kun esimerkiks gootit on suurimmalle osalle ihan ok, mutta romanit saattaa herättää ennakkoluuloja.

On eri ikäsiä ihmiiä joilla saattaa olla ennakkoluuloja toisiaan kohtaan. Ikärasismia eli ikään liittyviä ennakkoluuloja. Vanhat ihmiset saattaa epäillä monesti nuoria, koska he saattavat näyttää erilaiselta tai pelottavalta. Tietysti on rotuun ja sukupuoleenkin liittyviä ennakkoluuloja ja stereotypioita. Ne saattaa vahvistaa käsitettä siitä että joku asia on outoa tai hirveän tavallisuudesta poikkeavaa. Vaikka jos joku nainen on ainoana naisena  miesvaltaisella työpaikalla saatetaan häntä pitää erikoisena ja erilaisena kuin muita naisia.

Sitten voi tietysti verrata eri kulttuureia ja todeta että kiinalaiset on ihan erinäkösiä ja erilaisia kun me ja kulttuuri on erilainen kun meidän. Ja ne puhuu tosi kummallista kieläkin! Ite ajattelen että erilaisuus on rikkaus. Kun näkee erilaisiakulttuureita oppii huomaamaan et vaikka toinen olis erilainen se on silti ihminen ja et ihmisillä on myös yhteisiä asioita. Ja jos kaikki asiat ja ihmiset  olis samanlaisia, mitä täällä vois tehdä. Mitä sä opiskelisit tai miks matkustelisit. Kun käy jossain vieraassa kulttuurissa osaa arvostaa omaa kulttuuria, koska loppujenlopuks ihminen on vähän tylsä. Se tykkää ja arvostaa eniten sitä tuttua ja turvallista. Välillä silti kaipaa sitä vaihtelua ja erilaisuutta ja samalla myös haluaa oa erilainen. (Kulttuuri-identiteetti...)

Media on antanu ihmisetä kuvan että pitäis olla laiha ja kaunis ja sosiaalinen. Mutta jos joku on erilainen kun tää kuva niin sitä kenties paheksutaan. Mutta taas media on pienentäny maailmaa ja on helppo tutusta erilaisiin ihmisiin ja kulttuureihin. Toisaalta se on saattanut vähentää ennakkoluuloja, mutta toisaalta ehkä myös se että se on saattanu  antaa uuden mahdollisuuden olla erilainen tai olla rasisti. Netissä kun on helppo kirjotella kaikenlaista nimettömänä.

Tää oli mun puhe koulussa! Kiitos jos jaksoitte lukee ja ajatella asiaa!Tässä erilaisia ihania parkkeeraustapoja á la France

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti