Elämää, ei sen enempää...

Höpinöitä elämästä ja arjen pikku asioista

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Agatha Christie 125-vuotta lukuhaaste

Harmikseni huomasin tämän lukuhaasteen Hassu Hurja Lukija-blogista melkoisen myöhään, joulukuun lopulla.  Ideana oli siis lukea Christien kirjoittamia tai hänestä kirjoitettuja kirjoja. Siitä piti löytyä myös blogipostaus.

Itse ehdin reilussa kymmenessä päivässä lukea kaksi kirjaa Christien tuotannosta. Molemmat olivat harmaat aivosolut omaavan Hercule Poirotin seikkailuja.

Ensimmäinen: Esirippu (1975) oli Poirotin viimeinen seikkailu. Tapahtumapaikkana on maalaistalo Styles court  -sama paikka kuin ensimmäisessäkin Poirotista kertovassa salapoliisiromaanissa. Mutta nyt Poirot on halvaantunut ja kärsii sydänoireista. Hän kutsuu paikalle uskollisen ystävänsä Hastingsin, jolle kertoo talossa olevan murhaaja ja tietävänsä kuka tämä on. Mutta ei sitä kenet hän aikoo tappaa. Hastings saa ohjeet tarkkailla ympäristöään, mutta hän ei tahdo uskoa pahaa muuta kuin tytärtään liehittelevästä herrasmiehestä. Poirot tietää kuka on murhaaja, mutta kuka tappoi Poirotin? Kuinka kaikki tapahtui, selviää Hastingsille vasta kirjan lopussa.

Kirja tuntui erilaiselta kuin muut Christien Poirotit. Ensinnäkin minä-kertojana oli Hastings ja se antoi erilaisen perspektiivin kirjan tapahtumiin. Poirot ei ollut yhtä vahvassa osassa kuin ennen. Kirjassa pystyi päättelemään asioita, mutta päätelmät eivät kuitenkaan osuneet oikeaan. Kirja oli hidastempoinen ja siitä syystä sen lukeminen oli ehkä vaikeampaa kuin muiden Poirottien. Poirotin kuolema oli toisaalta järkyttävää, miten arvoitus voi ratketa ilman häntä. Kaikki oli kuitenkin suuniteltu ja hoidettu loppuun asti.  

Toinen Christien kirja oli myöskin Poirot, nimeltään aikataulukon arvoitus (1935).  Kirjan englanninkielinen nimi on kirjaa hyvin kuvaava: The A.B.C murders eli ABC-murhat. Ensin kuolee Rouva Alice Ascher Andoverissa, toisena Betty Barnard Bexhillissä, Churstonissa Sir Carmichael Clarke. Jokaisen murhapaikalle on jätetty ABC-rautatieaikataulukko. Murhat ovat kuitenkin kerrottu etukäteem, Poirot on saanut kirjeitä, joissa murhaaja kertoo missä seuraava murha tapahtuu. Onko juttu liikaa niinkin etevälle salapoliisille kuin Poirot? Tietenkään ei. Vaikka neljäs murha poikkesikin kaavasta, eli se ei ollut aakkosjärjestyksessä tehty murha, niinkuin muut. Auttoiko se Poirottia ratkaisemaan rikoksen?

Kirjassa lähdettiin ratkaisemaan murhien sarjaa, jossa kenelläkään ei ollut aavistustakaan murhaajasta. Ei ollut tarkaan rajattua ydinjoukkoa, ketä olisi voinut epäillä. Murhatuilla ei ollut yhteistä lähipiiriä. Lukijalle ikäänkuin paljastettiin murhaaja kirjan loppupuoliskolla, mutta Christien tapaan murhaaja ei ollutkaan se jota ensimmäisenä epäilee. Kirja oli koukuttava, koska ratkaisua ei tarjottu helposti tai samalla tavalla kuin ehkä joissakin muissa Christien romaaneissa. Kirja oli kutkuttava ja mahdottomalta tuntuva rikosdekkari.


Mielestäni Christie on nero, kuka voi kirjoittaa näin jännittäviä ja viisaita salapoliisiromaaneja. Ne kirjat mitä dekkarikuningattarelta olen lukenut, missään en ole arvannut murhaaja tai loppuratkaisua. Se on aina yhtä yllättävää ja viisasta. Tuntuu kuin lukijaa vedettäisiin höplästä, kun et arvannutkaan murhaajaa. Lopussa tulee kuitenkin  jokin yllättävä käänne.

5 kommenttia:

  1. Christien dekkareita on aina mukava lukea silloin tällöin, eikä syyllistä yleensä ole yleensä helppo arvata, vaikka mahdollisuuksia siihen olisi.
    Mukava kun ehdit vielä haasteeseen mukaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Christie on loistava kirjailija, joten pakko oli ehtiä edes yhdellä kirjalla yrittää osallistua

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  2. Mäkin olen lukenut Agatha Christieltä yhden kirjan, oli vallan mainio ja tykkäsin. Taidan silti pitäytyä kumminkin fantasiassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuun Christie on kolahtanut, mutta ei hänestä kaikki välttämättä niin paljon välitä. Mutta hän on dekkarikuningatar!

      Poista